tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Deilig linseragu

Tutta SætraComment

Trylletirsdag med brune linser! Dette ser kanskje ikke så spennende ut, men jeg lover deg at det smaker nydelig og er næringsrikt, sunt og billig! Min gode venninne Anne, som forøvrig er superflink til å lage mat, har lært meg å bruke mer linser. Kjøp ferdig kokte linser og skyll godt i kaldt vann. Ha olje og smør i en kjele sammen med finhakket hvitløk og gulrøtter. La det surre litt til gulrøttene er blitt møre. Ha i finhakket kapers, balsamico og gjerne en skvett vin og linsene. Ev litt mer olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Til slutt har du i finhakket bladpersille. Da må det ikke koke mer! Ønsker du deg en ren vegetarrett er det fint, men linsene passer veldig godt til hvit fisk og min favoritt er som tilbehør til andeconfit!

Foto: Pål Rødahl

Italiensk sitronkylling

Tutta SætraComment

Denne måten å tilberede hel rå kylling på lærte jeg av en italiensk venn tidlig på nittitallet. Jeg har laget kylling på denne måten såååå mange ganger og det blir alltid bra. Kjøp fersk kylling og la den ligge en liten stund i romstemperatur før du starter. Vask og tørk den med kjøkkenpapir.

Klem saften av en sitron over kyllingen og hell godt med olivenolje over og krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Jeg legger hele hvitløksbåter med skallet på i stekeformen, de blir så gode etter en time i ovnen sammen med kyllingen. Bruk gjerne fersk salvie eller rosmarin i tillegg. Vanlig kylling steker jeg på 200 gr i en time, beregn litt mer tid hvis du steker en stor kylling som f eks Stangekylling. Eller litt mindre hvis du steker den som en "sommerfugl" slik jeg har gjort her. La kyllingen hvile under litt aluminiumsfolie mens du lager tilbehøret. Vann i munnen!

Foto: Pål Rødahl



Mini pavlova med frisk krem av sitron

Tutta SætraComment

Nå som det står spesielle dager i kø som Valentines Day og Morsdag, synes jeg det passer med disse små søte pavlovaene. Du finner grunnoppskriften på selve marengsen i min blog i older post fra 5. mars 2015. Jeg brukte sprøytepose og lagde de ca 8 cm brede. Sprøyt først ett lag og så en "mur" langs kanten som skal holde kremen på plass. Stekes som vanlig stor pavlova ca en time på 100 gr.
 I mange oppskrifter står det at du kan lage bunnen en par dager i forveien. Jeg har testet det og det blir ikke bra! Kaken må lages samme dag som herligheten skal nytes!

Du kan enten pynte mini pavlovaene med vanlig vaniljekrem blandet med pisket krem og friske bær eller prøv en litt friskere variant med en sitronkrem laget av creme fraiche og sitronsaft. 

200 gr creme fraiche
2 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft
revet skall av en sitron
friske bær

Pisk creme fraiche til den blir stiv (det tar litt tid) og ha i vaniljesukker og sitronsaft. Dette må gjøres rett før servering. Jeg brukte sprøytepose til dette også. Pynt med sitronskall og friske bær og ev sitronmelisse. Dette er en overlegen dessert spør du meg!

Foto: Pål Rødahl

pavlova biter2_small.jpg

Vegetarmiddag med kikerter og søtpotet

Tutta SætraComment

Denne retten fant jeg i Dagbladet Magasinet for litt siden. Den er godt med ris eller brød til. Rask og billig er den også!

Kikertgryte med thaismak:
3 bokser kikerter som skylles godt i kaldt vann
2 gule løk, hakket
1 brokkoli, i små buketter
300 gr søtpotet, i små biter
2 bokser kokosmelk
3 ss green currypaste
3 vårløk
3 ss peanøtter, hakket
1 lime

Brun løk og søtpotet til de er møre, skru opp varmen mot slutten slik at de får litt farge. Ha i brokkoli, kikerter, currypaste og kokosmelk og la det surre i ca 5 min. Servér med hakket vårløk, peanøtter og limebiter. God tirsdag!

Foto: Pål Rødahl

Brownieostekake - ja takk begge deler kaken

Tutta SætraComment

Liker du både brownie og ostekake, er dette kaken for deg. En skikkelig Ole Brumm kakeløsning! Denne fant jeg i en Bremykt reklame for en stund siden. Oppskriften er laget av matblogger Tove Holter. Det tar litt tid å lage kaken, men du vil få lønn for strevet. Jeg lover!

Brownien
500 gr smeltet smør
400 gr mørk sjokolade
200 gr lys sjokolade
1 ts vaniljesukker eller frø fra en halv vaniljestang
250 gr brunt sukker
500 gr hvitt sukker
10 egg
350 gr mel
2 ts bakepulver

Ostemassen
3 egg
100 gr sukker
2 ts vaniljesukker
400 gr romstemperert kremost

Smelt smøret og ha i sjokoladen. Jeg bruker alltid microbølgeovnen til det. Ha vaniljesukker (frø), brunt sukker og hvitt sukker i en bolle. Hell over sjokoladesmøret og bland godt. Ha i ett og ett egg. Til slutt mel og bakepulver.

Pisk eggedosis av egg, sukker og vaniljesukker. Pisk inn kremosten.

Hell brownierøren i en bakepapirkledd langpanne. Deretter ostemassen. Dra en gaffel gjennom ostemassen for å få en marmorering mellom det mørke og det lyse.

Stek kaken på 200 gr i ca 40 minutter. NB dette er en STOR porsjon. Lag gjerne halv porsjon i en mindre form.

Lykke til!

Gi noen en Søt Jul iår!

Tutta Sætra1 Comment

Jeg mener dette er den eneste kakeboken du trenger hvis du liker å bake. Den har alt! Fra pepperkaker til fantastisk lekre festkaker. Jeg er stolt og glad over å ha vært med på å lage denne boken. Hvis du mangler en julegave til en som liker kaker - løp og kjøp!!!!

 




Farmor Gerds kokosmakroner

Tutta SætraComment

Farmor Gerd var ikke så glad i å bake kaker. Bortsett fra kokosmakronene hun laget til jul. De ble alltid akkurat passe seige og sprø hver gang. Hemmeligheten tror jeg lå i at hun varmet røren i en kjele før hun stekte makronene i ovnen. Jeg innbiller meg det iallefall. Uansett, de er superlette å lage og gode!

5 eggehviter
250 gr sukker
250 gr kokosmasse
en halv ss hvetemel

Pisk hvitene stive og dryss i sukker, kokosmasse og mel. Røres i kjele over varmen til deigen blir sammenhengende og seig. Bruk en dessertskje for å sette kakene på stekeplaten for riktig størrelse på kakene. Stekes på 180 gr i ca 15 minutter.


Nøttekake med smak av konjakk

Tutta Sætra1 Comment

Denne kaken fikk jeg servert hjemme hos en kollega for veldig lenge siden. Jeg lager den med jevne mellomrom og tenker hver gang hvorfor lager jeg den ikke oftere - den er jo så god og lettvint! Den hemmelige ingrediensen her er de gule sjokoladekonjakkene fra Nidar. De kan være vanskelig å finne og er blitt altfor dyre. Men det er de som skiller denne nøttekaken fra alle andre.

300 gr melis
300 gr malte mandler
7 eggehviter (piskes for seg)

Vend mandler og melis forsiktig inn i eggehvitene og ha i godt smurt form.
Stekes på nederste rille i ca en time på 180 gr. Avkjøles på rist.

Pisk krem med litt sukker og ha i ca 10 knuste sjokoladekonjakker. Kaken skal stå kaldt noen timer før servering. 
 

Tiramisu iskremkake by Manuela

Tutta Sætra1 Comment

Jeg har snart bursdag. Hvert år prøver jeg å lage en ny kake og iår vil jeg prøve å lage denne iskremkaken fra Manuela Kjeilen sin nye flotte bakebibel. (Den finnes i bokhandelen nå.) Denne kaken er en av Manuelas egne favoritter og kanskje blir den min og din også?

BUNN
100 g finmalte ladyfingers, (kjøp ferdige) 40 g smeltet smør

KAFFEBLANDING
4 ss espresso kaffepulver 4 ss kokende varmt vann Ev. 1–2 ts Marsala-vin (kan utelates)

SJOKOLADE" GANACHE
200 g hakket, mørk sjokolade 2 dl kremfløte

TIRAMISU
4 ss vann 240 g sukker 160 g eggeplommer (ca. 6 store egg) Frø fra 1 vaniljestang 500 g mascarponeost 1  dl kremfløte

 

Dekk bunnen av en rund springform på 20 cm* med bakepapir.

Ha finmalte ladyfingers i en bolle og bland dem sammen med 40 g smeltet smør. Hell blandingen over i springformen og press den godt ned i bunnen, slik at du får et jevnt og kompakt lag. Sett formen i fryseren i 10 minutter.

Lag kaffeblandingen. Ha espressopulver i en skål og hell over det kokende vannet. Rør godt, og tilsett eventuelt Marsala. Sett til side så lenge.

Lag sjokoladeganache. Ha hakket sjokolade i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen. Rør godt til sjokoladen er smeltet, og du har en jevn og fin ganache.

Når bunnen har stått i fryseren i 10 minutter, tar du den ut. Ringle over 2 ss av kaffeblandingen og halvparten av sjokoladeganachen. Sett formen tilbake i fryseren i 15 minutter.

Lag tiramisu-fyllet. Ha vann og sukker i en liten kjele og kok opp. La det koke til sukkerlaken er ca. 112–114 °C.

Ha 160 g eggeplommer i en ren miksebolle og tilsett frøene fra vaniljestangen. Visp til egge- plommene er lyse og luftige. Når sukkerlaken har nådd riktig temperatur, heller du den over i eggedosisen. Hell litt og litt om gangen, helt til alt er tilsatt, og visp i noen minutter til. Ta opp vispen og skriv «Ole» med det som renner ned. Hvis «O» fortsatt er synlig når «e» er ferdig- skrevet, er eggedosisen klar.

Legg kremfløten i fryseren i 15 minutter. Pisk mascarpone i en egen bolle til den luftig. Tilsett den kalde kremfløten og pisk videre i ytterligere 2 min. Vend mascarponeblandingen inn i eggedosisen til alt er godt blandet.

Ta formen ut av fryseren og hell halvparten av tiramisu-fyllet over bunnen. Jevn til overflaten og sett formen i fryseren i 15 minutter.

Del 10 ladyfingers i to eller tre biter og dynk dem med resten av kaffeblandingen. Hell resten av sjokoladeganachen over tiramisu-fyllet i formen, og legg de kaffedynkede ladyfingerne på toppen. Sett formen i fryseren igjen i 15 minutter.

Ta formen ut av fryseren og hell over resten av tiramisu-fyllet. Jevn til overflaten og sett formen i fryseren i minst 5 timer, eller helst over natten.

Ta kaken ut av fryseren 20 minutter før du skal servere den. Det er enklest å løsne den fra springformen hvis du bruker en brenner til å varme formen litt på utsiden. Da kan du bare løfte av ringen etterpå.

Dryss gjerne litt kakao over kaken rett før servering.

* Du kan bruke en form som er større enn 20 cm, men da blir kaken lavere.

TIPS: Hjertene jeg bruker som pynt kan lages ved hjelp av silikonformer. Fyll fordypningene med hvit sjokolade eller litt av iskremblandingen, og frys dem ned fram til serveringen. 

Klarsynte Jenny

Tutta Sætra1 Comment

Denne tegningen som min datter Jenny Mina laget i 2002 henger på kjøkkenet vårt og har gjort det lenge. Bortsett fra at den alltid får meg til å smile, har den nå fått en ny mening for meg.
Etter å ha jobbet som art director i hele mitt liv, jobber jeg nå bare med mat, nesten.
Og det karriereskiftet må Jenny ha sett komme allerede i 2002! Det tenker jeg når jeg ser på tegningen idag.
Takk Jenny!

 

Flan pâtissier

Tutta SætraComment

Det er helg og jeg fikk plutselig lyst til å dra til Paris. Det kan jeg ikke, men istedet vil jeg dele en fransk fristelse med dere fra Manuela Kjeilen sin nye bakebok som nå er i trykken.
Hun har et eget kapittel med bare franske bakverk. Så det er bare å glede seg og imens - ha en fin helg!

PÂTE BRISÉE
225 g hvetemel 1⁄4 ts salt 2 ss sukker 125 g usaltet smør 2 ss iskaldt vann

VANILJEKREM
1 liter helmelk 3 dl kremfløte Frøene fra 1 vanilje- stang 4 store egg 9 eggeplommer 400 g sukker 125 g maisenna

Begynn med å lage pâte brisée. Ha mel, salt og sukker i en kjøkkenmaskin og trykk «pulse» noen ganger for å blande det godt sammen. Tilsett så smør og iskaldt vann og kjør maskinen til det kommer sammen i en klump. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den kaldt i minst 1 time.

 

Ta deigen ut av kjøleskapet og dryss litt mel på bordet. Kjevle deigen slik at den er stor nok til å kle en form på 26–28 cm. Press deigen godt opp mot kantene. Sett formen kaldt mens du lager vaniljekremen.

For å lage vaniljekremen har du melk, kremfløte og frøene fra vaniljestangen i en kjele. Varm dette til det begynner å koke og ta det så av platen. Ha eggene, eggeplommene, sukker og maisenna i en stor bolle og visp det godt sammen med en håndvisp.

Når melken begynner å koke, heller du 1⁄8 av den varme melken over i eggedosisen og rører godt om. Hell så alt tilbake i kjelen og rør til det er godt blandet og begynner å tykne. Rør hele tiden og ha varmen på middels. Når det har begynt å tykne, rører du et par minutter til slik at smaken av maisenna forsvinner helt. Til slutt siles kremen slik at eventuelle klumper forsvinner.

Hell vaniljekremen over i paibunnen. Det kommer til å gå over deigkanten,
men det er slik det skal være. Stek paien i 1 time, 160 °C om du bruker varmluft, eller 180 °C om du bruker vanlig innstilling.

Avkjøl paien og sett den kaldt til neste dag.

TIPS: Oppskriften kan lett gjøres om til en «rice flan pâtissier», som også er en fantastisk smaksnytelse. Bland 1 kilo ferdigkjøpt risgrøt i vaniljekremen og hell røren over i paibunnen. Ellers er framgangsmåten er den samme som for flan pâtissier. 

flan petissier-1-flan petissier-736722.jpg

Manuelas Suksesskake

Tutta SætraComment

Sammen med kollega Joy Michon har jeg vært så heldig å få designe en helt fantastisk bakebok for Gyldendal. Alt i boken er bakt av Manuela Kjeilen og hun har også tatt alle de fantastiske bildene!  Det har vært en drøm å jobbe med henne. Så med Manuelas og forlagets tillatelse vil jeg dele noen av hennes kakeoppskrifter med dere. Boken kommer i begynnelsen av oktober, så det er bare å glede seg!

MANDELBUNN
4 eggehviter 1 ts sitronsaft 180 g sukker 180 g malte mandler 1 ts vaniljeekstrakt (kan utelates)

EGGEKREM
6 eggeplommer 1  dl kremfløte 180 g sukker Frøene fra  vaniljestang 200 g mykt meieri- smør, skåret i biter

SJOKOLADEPYNT
100 g sjokolade 

Forvarm stekeovnen til 160 gr.
Begynn med bunnen. Kle en rund springform på 24 cm med bakepapir og sett den til side så lenge.
Ha eggehvitene i en bolle og visp dem godt sammen med sitronsaft i 4 minutter på lav hastighet, som så økes til middels hastighet. Når det begynner å skumme, tilsettes sukkeret litt og litt. Pisk til det blir stivt, ca. 8 minutter. Hvis du bruker vaniljeekstrakt, tilsettes den helt på slutten av vispetiden.
Ha i malte mandler og vend dem forsiktig inn i den stivpiskede marengsrøren. Ha røren over i den klargjorte formen og stek i ca. 30–35 minutter.
La bunnen bli helt avkjølt før du dekker den med eggekrem.

Lag eggekremen ved å ha eggeplommer, kremfløte, sukker og frø fra  vaniljestang i en liten kjele. Varm opp under stadig omrøring helt til blandingen tykner. Ta kjelen av platen og sett den i en bolle med kaldt vann slik at den avkjøles raskere.
Når blandingen har fått romtemperatur, helles den over i en miksebolle og piskes godt i noen minutter. Pisk inn mykt smør, bruk helst en stålvisp til dette.
Bre eggekremen over den avkjølte kakebunnen og sett kaken i kjøleskapet i noen timer, eller helst over natten.

Like før kaken skal serveres smeltes 50 gram sjokolade. Bre den smeltede sjokoladen over undersiden av en langpanne og sett den i fryseren i 10 minutter. Bruk en benkeskrape til å skrape sjokoladen fra langpannen og dryss den så over suksesskaken.