Dette er en utrolig lettvint og sunn salat som passer utmerket både til kjøtt, kylling og fisk. Og har du i litt parmaskinke eller bacon er det et måltid i seg selv. Den er super på et buffetbord, lag stor porsjon. Det ser så imponerende ut på bordet. Og billig er det også!
Majones, helst Hellmann's
Ha i rødvinseddik og sukker til det er akkurat litt for søtt og litt for
mye eddiksmak
Gresskarkjerner ristes i pannen
Brokkoli kuttes i små munnfuller, gjerne tynne skiver av den mykeste delen av stilken også
Alt blandes, sammen med rosin og rødløk
Pimp your brownie!
CommentJeg må innrømme at jeg liker lure triks som gjør mat enda bedre på kort tid. Kjøp Møllerens browniemiks (jeg er ikke sponset altså !), den er bare best. Erstatt vann med sterk kaffe og tilsett grovhakket mørk sjokolade og kanel. Og grovhakkede mandler, nøtter eller salte peanøtter - et tips jeg fikk av min kollega Eivind i Abracadabramat. Det blir supergodt og smaker som en snickerskake! Bare husk å ikke steke kaken for lenge! Med friske bær og vaniljeis blir det en høydare!
Gammeldagse horn med valmuefrø
CommentVil du glede noen en dag, så er det bare å bake disse deilige hornene. Lag en stor porsjon og frys ned. De trenger bare å tines litt i ovnen, så er de som nystekte igjen. Smaker deilig med smør og nyrørt jordbærsyltetøy!
16 HORN
60 gr smør
2,5 dl melk
35 gr gjær
1 egg
1 ts sukker
400 gr hvetemel
valmuefrø
Smør og melk varmes lett. Bland alt det tørre og ha i melkeblandingen og egget når det er lunkent. Arbeid deigen lett sammen og sett til heving i ca en halv time. Del deigen i to og kjevle hver del til en rund leiv som igjen deles i 8 trekanter. Rulle hver trekant fra den brede siden og inn og bøy tuppene lett innover slik at du får et fint formet horn. Settes til heving igjen. Pensles med egg og dryss valmuefrø på. Stekes på 250 gr i 8 - 10 minutter. Så har du himmel og hav og forhåpentligvis sol og nystekte horn!
Aubergingrateng
CommentI det siste har jeg laget en del vegetarretter. Det tar litt tid, men smaker veldig godt nå som de norske grønnsakene er så gode. Dette er en oppskrift jeg fant på jamieoliver.com. Det er opprinnelig en norditaliensk rett. Tenk deg hvordan denne retten smaker med deres solmodne tomater! Denne passer perfekt til grillet kjøtt eller fisk.
3 - 4 auberginer som deles på langs i ca 1 cm tykke skiver og grilles i grillpanne
2 bokser hakkede tomater eller ferske som flås
1 stor gul løk og litt hvitløk
tørket oregano
fersk basilikum
hvitvinseddik
parmesanost
mozarellaost
tørkede brødsmuler
fersk oregano
Stek hvitløk og løk i litt olje til de blir myke. Ha i tomatene og tørket oregano. La det småkoke ca 15 min. Ha i en neve basilikum og litt hvitvinseddik og smak til med salt og pepper. Så legger du lagvis auberginskiver, tomatsaus og parmesanost i en ildfast form. På toppen strør du en blanding av fersk oregano og brødsmuler. Stekes på 190 gr i ca en halv time. Riv fersk mozarellaost over. Nam!
Pimp your muffins!
CommentDet er sol og sommer og jeg har ikke lyst til å stå inne på kjøkkenet. Men jeg har allikevel lyst på noe godt til kaffen eller kanskje kommer noen på uventet besøk? Da er trikset å pimpe opp en ferdig muffinsrøre med friske bær og litt nøtter eller mandler på toppen. Ha alltid i røren først og legg bærene på toppen. Her har jeg brukt rabarbra og mandler med litt sukker og kaneldryss over.
Sitronterte med italiensk marengslokk
CommentMin venninne og kollega Joy lager verdens mest fantastiske sitronterte. Jeg har bedt pent om
å få legge den ut på min blogg og dele med dere. Og best av alt er at den ikke er vanskelig
å lage! Tenk dere denne søte og syrlige smaken etter den salte grillmaten i sommer.
Lykke til og god sommer!
TERTEDEIG
75 gr mel, 40 gr melis, 75 gr smør, 1 eggeplomme og 1 ss vann
Stekes ca 20 min på 200 gr og pensles med eggehviten
FYLL
3-4 sitroner, både skall og juice, 6 egg, 175 gr sukker, 2 dl fløte
180 g i 30 min
ITALIENSK MARENGS
120 gram eggehviter (4 stk)
40 gr sukker + 200 gr sukker
1 dl vann
Pisk eggehvitene og 40 gram med sukker i en kjøkkenmaskin til det er halvstivt.
200 gram sukker blandes med 1 dl vann i en kjele og kokes i 4-5 mintter til det får
en sirupsaktig konsistens, følg med underveis slik at det ikke brenner seg.
Hell så den kokende sukkerlaken forsiktig i en tynn stråle ned i eggehvitene. La maskinen gå
på halv hastighet. Når alt er blandet inn, pisker du videre på full hastighet i en 10 minutters tid til røren er romstemperert. Sett terten under grillen til marengslokket er pent gyllent
eller bruk en crème brûlée-brenner.
Kaffepause med mening!
CommentFikk denne søte koppen av min venninne Hege. Den insisterte på å få være med på min matblog. Heia kaker!
Min mors kokebøker
1 CommentJeg og mine brødre har ryddet ut av leiligheten til min mor og innerst i et skap fant jeg mammas kokebøker. De har ikke vært i bruk på veldig mange år. Bøkene er fra 50 og 60 tallet. Bildene er ganske stygge og fargene grelle sammenlignet med dagens lekre matbilder. Men tekstene er informative og pedagogiske slik at alle skulle klare å bake en kake.
Småkakene er viet stor plass. Her finner jeg Tyske skiver side om side med Amerikanere og Auds sandnøtter.
Rullekaker finnes i et utall varianter med Charlotte Russe som selve dronningen.
Du skjønner at du er kommet til avsnittet om Hverdagskaker når de heter slike ting som Mjøldampere, Smålandskringler, Krabbelurer og Hyttelapper. Du baker ikke Mjøldampere til konfirmasjonen!
Formkaker var praktiske, de holdt seg noen dager og var rimelige å lage. F eks T.V. kaken som ikke skulle skjæres i de første 3 dagene. Det samme gjelder Negerkaken! Jeg lar meg fasinere av navn som Midnattsol, Hyttas kake, Lettvintkaken, Festlys, Speilegg og Mor Utnes tekake fra Hardanger. Den er sikkert god!
Til slutt avsnittene om Dessertkakene. De bløte festkakene. Jeg tenkte å by på en oppskrift herfra. Valget sto mellom Sebrakaken og Onkel Wirsching's kake og valget falt på sistnevnte.
ONKEL WIRSCHING'S KAKE
En stor elegant kake står det, nok til 12 personer
250 gr margarin
250 gr sukker
250 gr mandler
250 gr mel
1 egg
Eggekrem:
5 plater hvit gelantin
4 eggeplommer
4 ss sukker
2,5 ss potetmel
2 ss margarin
1 ts vaniljesukker
6 dl melk
3 dl fløte
Smør og sukker røres hvitt. Ha i egget og de malte mandlene og melet. Deigen kjevles ut til 6 runde emner. Bruk en rund kakeform på 24 cm som mal. Stekes i 10 min på 190 gr. Avkjøles.
Eggekremen. Gelantinen bløtes i kaldt vann, press ut vannet. Ha eggeplommer, sukker, potetmel, margarin, melk og vaniljesukker i en kjele og gi det et oppkok. Tilsett gelantinen. Rør godt og avkjøl. Tilsett pisket fløte. Eggekremen legges mellom lagene på kakebunnene og kaken pyntes med krem på toppen. Og det fantastiske er at du kan lage kaken dagen før du skal ha selskap. Det liker jeg!
En dæsj med dressing
CommentJeg får av og til tilbakemeldinger på at min blog ikke har "ordentlige" oppskrifter. Og det er helt sant. Jeg bruker sjelden oppskrifter når jeg lager mat og liker uttrykket en dæsj med ditt og en dæsj med datt. Jeg smaker meg frem til en god smak rett og slett.
Men nå er det snart sommer og da skal vi spise masse deilige salater som trenger gode dressinger. Her er mine favoritter:
Vinaigrette
1 dl extra virgin olivenolje
1 ss hvitvinseddik eller saften fra sitron
1 ts Dijon sennep
salt og pepper
Start med å vispe sennep og litt av oljen til en kremet konsistens. Da vil den ikke skille seg.
Denne kan du variere med finhakkede urter, hvitløk, en dæsj fløte for en mer kremet konsistens.
Jeg pleier alltid å ha i bittelitt sukker. Noen ganger bruker jeg appelsinjuice i dressingen, da får den en frisk og deilig smak.
Sennepsdressing til salater som er en blanding av frukt og grønt
1 ts Colman´s tørrsennep eller Dijon sennep
2 ss hvit balsamico eddik
1/4 kopp god majones
2 ts sukker
Rømmedressing med curry til kyllingsalat og quiche
1 beger lettrømme
2 ts sukker
2 ts curry
ferskpresset sitronsaft
Spicy asiatisk dressing
1 rød chili uten frø, finhakkes
2 hvitløksbåter, finhakkes
dette blandes i en morter
2 ts palmesukker eller brunt sukker
litt fiskesaus
ferskpresset limesaft
Foto: Pål Rødahl
Focaccia eller italiensk langpannebrød
1 CommentJeg driver en kantine for tre byråer på dagtid og baker foccacia hver uke som regel som følge til en hjemmelaget suppe. Og jeg får alltid spørmål etter oppskriften. Siden jeg gjør det så ofte, har jeg alt i hodet, men jeg skal prøve å rekonstruere hva jeg gjør.
Jeg har funnet ut at denne porsjonen passer perfekt til en avlang form som er litt mindre enn en langpanne, som et A3 ark omtrent. Og du trenger fersk rosmarin, flaksalt og gjerne sorte oliven uten steiner.
14 dl mel
1 pk tørrgjør
7 dl lunkent vann
4 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker
Bland sammen alt det tørre og ha i vann og olje og elt i en kjøkkenmaskin. Sett til heving i en halvtime og hell røren over i pannen som du har dekket med bakepapir. Deigen skal være ganske løs. Dra deigen utover i alle hjørnene og lag brytemønster med en slikkepott. Dytt ned rosmarin og oliven og strø salt og hell rikelig med olivenolje over.
Stekes midt i ovnen på 200 gr i 25 min.
Hold påskeeggene varme
1 CommentHvis du som jeg misliker kalde bløtkokte egg til frokost, kan du lage luer til eggene dine.
Og har du små barn som nekter å spise egg, kan du tegne små ansiker på eggene, det virker!
Fortsatt god påske til alle!
Bentes Brownies
1 CommentJeg mener dette er oppskriften på verdens beste brownies! Den har jeg fått av Bente Løwe som er superflink med kaker. De lekre bildene er tatt av min venn Anders Häggström. Dette er en stor porsjon og kaken trenger å stå i kjøleskapet eller gjerne fryses før den skjæres i biter.
10 egg
1 kg sukker
400 gr meierismør
3 plater mørk sjokolade, 300 gr
6 ts vaniljesukker
6 dl hvetemel
Egg og sukker røres lett sammen i en bolle. Smør og sjokolade smeltes i en kjele. Bland alt, sikt i mel. Helles i langpanne med bakepapir. Stekes nest nederst i varm ovn på 200 i 36 min.
Etter avkjøling dryss på melis og pynt med friske bær. Jeg garanterer at du blir populær!!!!!
Hvis du vil imponere enda mer med hvite brownies, bruker du hvit sjokolade, saften og skallet av 2 lime. Ellers gjør du på sammme måte. Pynt med melis og revet lime skall.