Min kollega Eivind i Abracadabramat har lært meg å bake dette fikenbrødet, som er fantastisk til ost. Du kan variere ingrediensene etter smak, det er mengden som er viktig. Brødet skal være tungt og litt fuktig og er holdbart i kjøleskap i lang tid. Skjær tynne tynne skiver og ha litt smør og en moden ost på toppen. Og et glass rødt. Nam!
200 gr mel
150 gr sukker
3/4 ts bakepulver
3/4 ts salt
1/2 ts kanel
400 gr fiken (eller 200 gr fiken og 200 gr dadler)
400 gr nøtter eller mandler
2 kopper svisker og/eller aprikoser
3 egg
Kjør fiken, dadler, aprikoser og svisker i en kjøkkenmaskin. Mandler og nøtter kan du grovhakke. Bland alt og ha i vispede egg til slutt. Bak brødet i en brødform med bakepapir på 150 gr i en time og et kvarter. NB, det er viktig å presse deigen godt sammen i formen.
Foto: Pål Rødahl