tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Kremet gulrot og sellerisuppe

Tutta SætraComment

Det er vel ingen hemmelighet at jeg elsker supper. Særlig med godt brød til. Denne gangen bakte jeg Fru Timians hvitløksbrød og det ble en fantastisk kombinasjon! Som topping til suppen kan du ha urter, rømme eller f eks ristede gresskarkjerner.

Til ca 4 personer trenger du:
5- 6 gulrøtter
en halv rotselleri
1 squash
1 gul løk
2 hvitløksbåter
1 liter kyllingkraft
2 dl fløte
1 ts eplecidereddikk
salt og pepper

Finhakk løk og hvitløk og fres i olivenolje til løken blir blank. Riv alle grønnsakene på råkostjern og ha i sammen med kraft og fløte. La det koke på svak varme til grønnsakene er møre. Smak til med krydder og eddik og kjør suppen jevn med stavmikser. Da er det bare å nyte!

Foto: Pål Rødahl

gulrotogsellerisuppe32_web.jpg

Lennartkake med sjokolade og appelsin

Tutta SætraComment

Dette er en av mine favorittkaker! Jeg smakte kaken første gang på Rosendals trädgårdscafé i St Holm tidlig på nittitallet. Den er oppkalt etter en eldre herre som elsket kaken så høyt at han fikk den oppkalt etter seg. Det er koselig å tenke på. Kaken er litt “kladdig” i konsistensen og sånn skal den være.

200 gr mykt smør
2,5 dl sukker
3 egg
skallet og saften av en appelsin
5 ss syltet appelsinskall eller vanlig appelsinmarmelade, gjerne litt bitter
4 dl mel
1 ts bakepulver
80 gr mørk grovhakket sjokolade

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Ha i ett og ett egg. Ha i appelsinskall og saft. Deretter det tørre pluss sjokoladen. Rør alt sammen og ha røren i en smurt og strødd form med diameter 23 cm. Stek i 40 - 45 minutter på 150 gr. Dryss melis, reven sjokolade og revet appelsinskall over kaken ved servering. Samt en klatt med slapp pisket krem.

Foto: Pål Rødahl

lennartkake35.jpg


Gammeldags krydderkake

Tutta SætraComment

Det er januar, det snør ute og jeg fikk så lyst på krydderkake til en kopp te. Det var den første kaken jeg bakte på skolekjøkkenet som det het i gamle dager og jeg husker godt den gode smaken og duften av eksotiske krydder. Bruk det krydderet du har i skapet og ha eventuelt i noen nøtter også. Smaker deilig med et dryss av melis over.

150 gr mykt smør
150 gr brunt sukker
3 egg
150 gr mel
en halv ts bakepulver
en halv ts nellik
en halv ts allehånde
1 ts ingefær
2 ts kanel

Rør smør og sukker til det blir luftig og ha i ett og ett egg om gangen. Sikt i alt det tørre. Dette er en ganske liten røre, så finn frem en liten form som du smører eller har bakepapir i. Stek på 175 gr i 25 minutter. Avkjøl og nyt!

Foto: Pål Rødahl

krydderkake.jpg

Asiatisk hot pot

Tutta SætraComment

Dette er en gryte med milde asiatiske smaker. Noe alle liker. Og den tar ikke lang tid å lage.

1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 squash
2 gulrøtter
litt olje til steking
400 svin eller kyllingkjøttdeig
1 boks hakkede tomater
1 boks kokosmelk
1 boks kikerter
ca en halv liter grønnsaksbuljong
1 ts paprikapulver
en halv ts spisskummin
en halv ts karripulver
en halv ts kanel
salt og pepper

jasminris
koriander

Finhakk løk og hvitløk og la det surre i olje til det blir blankt. Kutt squash og gulrøtter i terninger og ha sammen med løken. Ha så i kjøttdeigen og stek videre i noen minutter. Ha i tomater, kokosmelk og buljong og krydder og la det småkoke i ca 10 minutter. Ha i kikertene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper. Servér med jasminris.

Foto: Pål Rødahl



asiatisk gryte__01.jpg

Kremet gresskarsuppe med sting

Tutta SætraComment

Gresskar kan være litt emmen på smak, derfor er det lurt å bake gresskarene i ovnen før du lager suppe av kjøttet. Da får du en fyldig og deilig kremet suppe. Og ikke bruk de gresskarene du har stående på trappen med lys i. Kjøp de avlange gule butternut gresskarene og ev de små knallrøde som jeg ikke husker hva heter. Du finner det i en god grønnsaksbutikk.

et stort butternut gresskar
en stor gul løk
fersk ingefær
hvitløk
chili
litt fløte
en god kyllingkraft
gresskarkjerner
urter

Del gresskaret i to på langs og fjern frøene. Legg gresskar og løken på en stekeplate med skallet på. Ha litt olivenolje og salt og pepper på. Stek på 200 gr i ca en time i ovnen. La de avkjøle litt og så kan du bare klemme ut alt kjøttet og ha det over i en blender med litt av kyllingkraften. Mens gresskaret står i ovnen finhakket du ingefær, hvitløk og chili og freser det i litt nøytral olje. Ha alt fra blenderen i kjelen og fyll på med kyllingkraften og gi det et oppkok. Ha i litt fløte og smak til med salt og pepper. Server med ristede gresskarkjerner og koriander og godt brød! Nam!

Foto: Pål Rødahl


gresskarsuppe.nov2018.jpg

Marmorkake

Tutta SætraComment

Marmorkake er en sånn koselig mormorkake. En litt gammeldags kake som fortjener å komme frem i lyset. Jeg elsker formkaker fordi de er gode, saftige, holdbare og alle ingrediensene har du som regel i skapet. Ikke noe fancy, bare godt!

175 gr romstemperert smør
2,5 dl sukker
3 egg
1,5 dl melk
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver

2 ss kakaopulver
2 ts vaniljesukker
2 ss melk

Rør smør og sukker lyst og porøst. Ha i ett egg om gangen og rør mellom hver gang. Sikt i mel og bakepulver sammen med melken. Ta av en tredjedel av røren og ha i kakaopulver, vanilje sukker og melk. Ha halvparten av den lyse røren i en smurt og strødd form. Så tar du  den mørke røren og til slutt resten av den lyse. Dra en gaffel gjennom røren slik at du får en marmorering av lyst og mørkt. Stek kaken på nederste rille  på 175 gr i ca 40 minutter.

Foto: Pål Rødahl

marmorkake.jpg

   

 

Hildes himmelske kake med mandel og kokos

Tutta SætraComment

Min gode venninne Hilde fortalte meg en gang vi gikk tur om en deilig kake hun hadde laget til en middag med venner. Hun hadde funnet den på selv og jeg syntes den hørtes så nydelig ut at jeg ville prøve å lage den selv. Og den ble fantastisk god! Jeg mener det er en perfekt festkake nå i mai måned. Den kan godt lages dagen i forveien og er ikke vanskelig!

Mandelbunn
4 eggehviter
150 gr melis
150 gr malte mandler (eller nøtter om du vil)

Bland melis og mandler. Stivpisk eggehvitene og bland alt forsiktig sammen. Has i en smurt form på 24 cm. Stek på 160 gr i ca 35 minutter. Avkjøl.

Kokosmakronbunn
4 eggehviter
200 gr sukker
1 ts vaniljesukker
200 gr kokosmasse

Finn frem en kjele og pisk eggehvitene til det skummer for hånd. Bland inn resten og la det varmes på middels varme i ca 10 minutter. Rør med en tresleiv underveis. Ha kokosmassen i en smurt form på 24 cm. Stek på 180 gr i ca 10 - 12 minutter. Avkjøl.

Når begge kakebunnene er avkjølt, legger du mandelbunnen på et kakefat. Smør deretter på et tykt lag med en god curd eller et godt syltetøy. Jeg brukte en curd av pasjonsfrukt og mango. Legg kokosmakronkaken på toppen og dryss et fint lag med melis over. Sett på kaffen og nyt!

Foto: Pål Rødahl

17.mai kake.jpg

Maissuppe med sting

Tutta SætraComment

Dette er en supergod suppe som alle i familien vil like. Rimelig er den også. Og suppen passer perfekt til det litt sure vårværet ute.

1 kinesisk hvitløk
1 gul løk
en halv fersk chili
1 liter grønnsaksbuljong
ev litt vann
1 boks kokosmelk
1 dl matfløte
2 bokser hermetisk mais
saften av 1 - 2 lime
1 ss solsikkehonning
litt spiskummin
litt gurkemeie
(her velger du selv hvor spicy du vil ha suppen)
koriander

Finhakk hvitløk, løk og chili og fres  i olivenolje til det blir mykt og blankt. Ha i krydder og fettet fra kokosmelken og fres videre. Ha så i resten av kokosmelken, mais, buljong og eventuelt litt vann. Kok opp og kjør suppen glatt med stavmikser. Ha i matfløte og smak til med limesaft og honning og eventuelt litt salt. Serveres med frisk koriander på toppen og med godt brød til.

Foto: Pål Rødahl

 

maissuppe.jpg

Formkake med sjokolade og banan

Tutta SætraComment

Dette er en deilig mørk og saftig kake som holder seg i flere dager. Jeg pakker den inn i et rent kjøkkenhåndkle for å bevare fuktigheten. Smaker like godt til kaffe som til te eller et glass iskald melk. Den perfekte hverdagskaken! 

2 - 3 modne bananer
2 egg
1 dl smeltet smør
125 gr brunt sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
litt salt
3 ss kakao
125 gr hvetemel
150 gr mørk sjokolade

Mos de modne bananene. Avkjøl smøret og bland det med bananene. Ha i egg, sukker, vaniljesukker. Bland alt det tørre og sikt i bananrøren. Hakk sjokoladen i småbiter og bland inn. Ha røren i en smurt brødform og stek på 180 gr midt i ovnen i ca en time. Test med en kakepinne. Nam!!!!!

Foto: Pål Rødahl

sjokolade banakake.jpg


 

 

Créme Brulée til helgens middag?

Tutta SætraComment

Jeg fant noen vakre vintage dessertformer på et marked i Brussel for en stund siden og måtte innvie dem med å lage en deilig Créme Brulée. Det er ikke vanskelig, tar bare litt tid. Men du kan gjøre andre ting mens desserten står i ovnen og koser seg.

1 vaniljestang
2 dl kremfløte
2 dl helmelk
75 gram sukker
4 eggeplommer
brunt sukker til topping

Kok opp fløte, melk, sukker og frøene fra vaniljestangen og vaniljestangen. Avkjøl melkeblandingen noe og ha i eggene som du har pisket lett. Rør godt. Sil blandingen og hell i ildfaste former. Sett formene i en langpanne fylt med lunkent vann. Vannet skal dekke omtrent en tredjedel av formene. Stek på nederste rille på ca 150 grader til innholdet har blitt ganske fast. Det tar ca 45 minutter. Avkjøl og rett før servering strør du et tynt lag med brunt sukker på toppen og lager en knasende sprø skorpe med en skibrenner eller under grillen i ovnen.

Foto: Pål Rødahl

creme br2.jpg

 

 

Madeleine kaker

Tutta SætraComment

 

Dette er typiske franske småkaker som visstnok nytes på café med kamillete til. De er ikke vanskelige å lage, men du må ha et slikt brett med den vakre skjellformen. Og kakene har sin helt spesielle historie du kan lese under.

  • 100 g smør

  • skallet av 1 sitron

  • 1/2 ts salt

  • 175 g sukker

  • 3 egg

  • 3/4 dl melk

  • 1 ts flytende honning

  • 225 g hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 1 ts vaniljesukker

 

Rør sammen egg og sukker. Ha i skallet fra  sitronen og sikt i det tørre. Ha i melken, honningen og det smeltede smøret. Fyll ca 1 ss røre i hver form som du har smurt godt på forhånd. Det skal fylle ca 2/3 deler av formen. La det stå å svelle litt før du steker kakene på 190 gr i 10 - 12 minutter. Kakene er ferdige når de er lysebrune i kantene og har en lys forhøyning på midten. Avkjøl kakene før du tar de ut av formene. Dryss et tynt lag melis over kakene ved servering. Madeleines smaker best nystekte, men kan også fryses ned.

HISTORIEN OM DEILIGE MADELEINES
"En gang for veldig lenge siden, levde det en baker som var forferdelig sjalu. Han hadde god grunn, naturligvis, for han var ikke stort til kar, og kona hans var virkelig ekstraordinært vakker. En gang før jul - noen hevder det var jula 1553, for 550 år siden - måtte han reise av gårde på en forretningsreise, og han måtte la kona passe butikken. Hun var, som man godt kan forstå, temmelig sur - ikke bare hadde hun vært uheldig nok til å gifte seg med en ekstraordinært dårlig elsker med alvorlige temperamentsproblemer, nå var hun også satt til å passe butikken alene like før jul. Men på den annen side: Når mannen var vekk, kunne hun skaffe seg hyggeligere selskap. Valget falt på en kjekk ung mann som fikk henne til å føle seg mye gladere - hvis du skjønner hva jeg mener. Alt gikk fint inntil ektemannen uventet kom tilbake, sint og mistenksom som alltid. Hans sjalusi ble ikke mindre da han oppdaget den kjekke unge mannen. Kona forklarte situasjonen så godt hun kunne: Det hadde vært så mye å gjøre, så hun hadde bestemt seg for å få en assistent, en talentfull og ikke altfor dyr konditor. "D'accord" sa mannen, "jeg tror deg - men da må denne unge mannen bevise at han er en konditor. Han må lage atten kaker på et blunk. Hvis ikke, kommer jeg til å drepe ham med denne huggerten, og deretter skjære over strupen din." Han trakk seg tilbake sammen med kona, og den unge, kjekke mannen, som aldri hadde bakt en kake i sitt liv, ble stående og se ned i melet og forberede seg på døden. I sin desperasjon begynte han å be til Sankt Madeleine, som - slik alle katolikker vet - har stor forståelse for dem som har syndet. Hun dukket opp og lagde atten kaker på et øyeblikk, og fikk den unge, kjekke mannen til å sverge å oppføre seg i framtida. Så forsvant hun. Kort etter kom mannen og kona tilbake. Han var hvit av raseri, hun blek av frykt. Den unge mannen, på sin side, strålte fornøyd, og presenterte kakene. "Jeg har valgt å kalle dem "Madeleines", etter Sankt Madeleine", sa han med et fromt smil, og muligens et litt flørtende blikk. Den sjalu mannen måtte innrømme at kakene var gode, og verken kona eller kjekken ble drept. Historien forteller ikke hvordan det gikk med det ulykkelige ekteparet, men vi kan vel anta at de fant en måte å langsomt ta livet av hverandre på. Den unge, kjekke mannen, kjenner vi til: Han holdt seg from og god, så god at også han seinere ble kjent som Sankt Honoré, alle konditorers skytshelgen."

(Tekst hentet fra Andreas Viestads artikkel publisert den 27.12.2003 av dagbladet.no.)

Foto: Pål Rødahl

Suppe med potet, purre og parmesan

Tutta SætraComment

Jeg lager suppe  hver mandag. Som jeg serverer med godt brød. Jeg synes det er en fin måte å starte uken på. Det er lettvint og rimelig og jeg bruker opp det jeg har i kjøleskapet.

3 - 4 store poteter
1 liten purre
1 gul løk
2 hvitløksbåter
1 liter kylling eller oksebuljong
1 kopp revet parmesan
1 dl matfløte
litt kajennepepper og salt

Finhakk løk, hvitløk og purre og fres det mykt i litt olje. Skrell og kutt potetene i terninger og la de surre med en stund. Hell over buljongen og kok til potetene er møre. Ha i parmesan og fløte og kjør suppen jevn med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Topp suppen med brødkrutonger og finhakkede urter.

Foto: Pål Rødahl

potet &purre suppe14.jpg