tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Saftig sjokoladekake med kryddersmak

Tutta SætraComment

Dette er en saftig kake du kan lage FØR festen. Den holder seg godt. Oppskriften er stor, så bruk en ekstra stor springform eller en liten langpanne.

1,5 dl rapsolje
7,5 dl kefirmelk
6,5 dl sukker
1 ss natron
10 dl mel
1 ts salt
2 ss sterk kaffe
100 gr kakao
1 ss kanel
1 ts malt muskat, nellik og ingefær
1 ts vaniljessens

Rør alt godt sammen og ha i en smurt form. Stek midt i ovnen i ca 60 min på 175 gr. Sjekk med kakepinne om den er gjennomstekt. Avkjøl og lag glasuren.

400 gr melis
200 gr smeltet smør
2 ss kakao
litt sterk kaffe og litt vaniljeessens

Rør godt sammen. Del kaken i to og dynk med litt kaffe. Ha på glasur. Da er det bare å dekke på kaffe bordet.


Piroger med chorizo pølse og grønnsaker

Tutta SætraComment

Dette er perfekt som en snack når du bare er litt sulten eller som turmat. Og du kan lage de uten kjøtt, bare fyll pirogene med masse deilige stekte grønnsaker. Jeg brukte min vanlige pizzadeig oppskrift her. Men du kan jo kjøpe ferdig pizzadeig og kjevle den ut slik at den blir litt tynnere. Det fungerer helt fint.

Kjevle ut deigen og stikk ut rundinger. Her brukte jeg en liten bolle. Legg ønsket fyll på den ene halvdelen av deigen. Pensle langs kanten med egg og brett sammen. Press sammen langs kanten med en gaffel så får du et fint mønster. Pensle utenpå og stek midt i ovnen på 225 gr i ca 10 - 12 minutter.

Til fyllet stekte jeg rå chorizo pølse som jeg hakket i småbiter. Sammen med finhakket hvitløk, gul løk, fennikel, selleri, gulrot og timian. Jeg brukte det jeg hadde av grønnsaker. Det ble veldig godt og nå ligger det mange piroger i fryseren og venter på meg!

Foto: Pål Rødahl

Pappardelle med italiensk krydderpølse og steinsopp

Tutta SætraComment

Dette er en smakfull pastarett med få ingredienser som du enkelt får tak i. Jeg har brukt rå salsicciapølse her men du også bruke annet kjøtt. Servér gjerne en grønn salat og godt brød til.

ca 2 dl tørket steinsopp
2 små gule løk
2 fedd hvitløk
litt fersk chili
ca 400 gr rå salsicciapølse
1 ts fennikelfrø (knust)
1 dl hvitvin
salt og pepper
parmesan

Begynn med å legge soppen i litt kokende vann. La soppen ligge i ca 10 minutter før du hakker den. Spar på vannet. Finhakk løk, hvitløk og chili og stek i olivenolje til det blir mykt. Ha i pølsen som du moser i små biter sammen med soppen og fennilkelfrø. Kjøttet må bli gjennomstekt. Ha i vin og litt av vannet fra soppen. Kok i noen minutter til mens pastaen koker. Bland sammen kjøttsaus og pasta og topp med parmesan og litt urter. Nam!




Foto: Pål Rødahl

Plomme crumble

Tutta SætraComment

Nå er mitt plommetre tungt av modne Victoria plommer. Og de må brukes med det samme! Ikke så holdbare dessverre, men veldig søte og gode. Jeg laget en crumble til dessert som jeg serverte med vaniljeis. Deilig!

Her brukte jeg en vanlig paiform til 6-8 personer.
1 dl havregryn
1,25 dl mel
1 dl sukker, gjerne brunt sukker
125 gr smør
kanel
litt grovhakkede nøtter f eks valnøtter
ca 800 gr modne plommer

Fjern steinene fra plommene og del de i biter og legg i bunnen på et smurt ildfast fat. Dryss litt sukker og mel over. Del kaldt smør i terninger og smuldre smøret med alt det tørre. Bruk hendene! Fordel smuldredeigen over plommene og stek til du får en sprø brun skorpe. På min ovn tok det 45 minutter på 190 gr. Servér lunken til is.



  • 2 ts kanel

  • 1.2 dl hvetemel

  • 1 dl havregryn, store

  • 1 dl brunt sukker

  • 125 g smør

  • 1 dl valnøtter, grovhakket

plommecrumle.jpg

Foto: Pål Rødahl

Torta Caprese med pistasjenøtter og sjokolade

Tutta Sætra1 Comment

Jeg har laget en kake inspirert av Gino D’Acampo som har en matserie på Nrk i sommer. Han reiser rundt i Italia på de vakreste steder og lager lokal mat. Anbefales! Denne kaken er superenkel og glutenfri!

80 gr pistasjenøtter som egentlig skal skoldes, men det dropper jeg, grovhakkes
100 gr smør
250 gr mørk sjokolade som smeltes med smøret i vannbad
4 egg
160 gr melis
150 gr mandler som finmales

Skill eggene og pisk eggeplommene med melisen. Stivpisk eggehvitene. Bland mandler og eggeplommer, melis og pistasjenøtter med sjokoladen og smøret. Rør inn de stivpiskede eggehvitene. Ha røren i en smurt form og stek på miderste rille i ca 25 minutter på 180 gr. Jeg liker at den er litt “kladding” inni. Deilig med vaniljeis eller mascarponekrem til.

Foto: Pål Rødahl

_DSC3708.jpg
_DSC3723.jpg

Grovbrød med nøtter og frø

Tutta SætraComment

Det ser ut som hele Norge baker på sosiale medier. Og fint er det. Dette brødet har jeg bakt mange ganger i det siste og det har en enkel grunnoppskrift. Så tilsetter jeg frø og nøtter etter hva jeg har. Du kan gjerne lage deigen med kald væske og la den stå i kjøleskapet over natten og bake neste morgen. Da har du ferskt brød til frokost. Smaker nydelig med godt smør og syltetøy!

600 gr hvetemel
100 gr grovt mel eller havregryn
25 gr tørrgjær
2 ts salt
1 ss honning
2 dl nøtter f eks hasselnøtter eller valnøtter
2 ss frø som f eks linfrø
2 ss olivenolje eller rapsolje
1 dl melk
5 dl fingervarmt vann

Bland alt sammen og la deigen stå til heving i ca en time. Form det til et avlangt brød og stek i 10 minutter på 250 gr og 30 minutter på 180 gr. Avkjøl på rist.

Foto: Pål Rødahl

grovbrød.jpg

Pizza med potet og løk

Tutta SætraComment

Potet og løk er noe de fleste har, så hvorfor ikke lage denne enkle men smakfulle pizzaen. Den er perfekt som en egen rett eller som tilbehør til f eks suppe. Toppingen av potet og løk kan du også bruke som topping på en focaccia. Prøv det neste gang!

Pizzabunn:
4,5 dl mel
2 ts tørrgjær
1 ts salt
2 ss olivenolje
1,5 dl lunkent vann

Bland alt godt sammen og la deigen heve til den blir dobbelt så stor på et lunt sted. Kjevle ut deigen og legg på bakepapir på en stekeplate. Sett ovnen på 225 gr. Mens deigen hever lager du toppingen.

3 middels store poteter
2 rødløk
olivenolje
fersk eller tørket rosmarin og oregano
salt og pepper

Vask og tørk potetene og skjær de i tynne tyne skiver på en mandolin eller tilsvarende. Legg de i en bolle med kaldt vann mens du steker løken. Skjær løken i tynne skiver og stek i olje med krydderet, salt og pepper. Bruk god tid og ha ev en klype sukker i for å få det til å karamellisere seg. Sett til side.

Hell vannet av potetene og tørk de med et kjøkkenhåndkle. Ha litt olivenolje utover pizzadeigen og legg potetene i taksteinsmønster på pizzaen. Fordel den stekte løken over. Stek i ca 20 minutter midt i ovnen.

Foto: Pål Rødahl

pizza,løk,potet.jpg

Cannelloni med kjøttfyll og grønnsaker

Tutta SætraComment

Jeg elsker italiensk mat! Vet at mange har en kjøttfri måned nå på nyåret, men jeg laget denne retten og den smakte deilig!

1 fedd hvitløk
2 bokser hakkede tomater
125 gr mozzarellaost
brødsmuler
cannellonirør (ferdig kjøpte)

Til fyllet trenger du:
1 fennikel
1 gul løk
1 fedd hvitløk
2 - 3 stangselleri
litt pancetta eller annen skinke (kan sløyfes)
400 gr svinekjøttdeig
en skvett hvitvin (kan sløyfes)
1 boks hakkede tomater

Finhakk hvitløk, løk, fennikel og stangselleri og fres det mykt i litt olivenolje. Stek pancettaen. Ha i kjøttdeigen og stek videre. Tilsett vin og tomatene og småkok uten lokk i ca 20 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker. Avkjøl. Ha deretter fyllet i en sprøytepose som du bruker for å sprøyte fyllet inn i cannellonirørene. Imens har tomatsausen stått og kokt og smak også den til med salt, pepper og sukker. Legg de fylte rørene i en ildfast form. Hell tomatsausen over og riv mozzarellaosten over. Strø på brødsmuler og ev litt parmesan. Stek i ovn i ca en halv time på 180 grader. Ha litt frisk basilikum på ved servering.

Foto: Pål Rødahl

cannelloni med kjøttdeigMG_5226.jpg

Vegetarpai med ost og grønnkål

Tutta Sætra1 Comment

2 plater frossen butterdeig
1 gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss timian, finhakket
smør til steking og egg til pensling
1 pose ferdig kuttet grønnkål
3 dl fløte
3 egg
ca 300 gr ost f eks feta og gruyere
salt og pepper og litt revet muskat

Begynn med butterdeigen som tines og kjevles ut og has i en paiform. Dekk formen med tørkede erter på bakepapir og forstek deigen på 170 gr i ca 25 min. Mens paideigen steker freser du løk, hvitløk og timian i smør. Kok opp grønnkålen i lettsaltet vann i noen minutter. Hell ut vannet og ha grønnkålen i den forstekte paibunnen. Ha i løkblandingen. Ha i osten. Pisk sammen egg og fløte og krydder og hell over grønnsakene. Stek paien videre i ca 35 minutter. Servér paien med en frisk grønn salat og brød. Nam!

Foto: Pål Rødahl

vegetar kirsch2.jpg

Parmigiana Di Melanzane , en aubergine rett fra Sicilia

Tutta SætraComment

Dette er kanskje min yndlings vegetarrett ever! Jeg var nettopp i Roma og måtte smake den der. Men jeg må si at min venninne Anne lager den enda bedre! Liker du ikke aubergine kan du bruke squash eller en mix av de to. Det tar litt tid å lage denne retten, men du vil ikke angre!

Til ca 4 personer:

2 - 3 auberginer
hakkede tomater på boks
fersk basilicum
4 - 5 bøffelmozarella
parmesan
mel og brødrasp
god olivenolje

Start med å skjære auberginen i ca en halv cm tykke skiver og legg de utover på en stekeplate , dryss på salt og legg noe tungt i press over de. La stå i en par timer. Deretter skyller du av saltet og tørker skivene godt med tørkerull. Dryss mel og brødrasp og salt og litt olivenolje på et bakepapir, legg aubergineskivene utover og dryss et lag med det samme over. Stek skivene i ca 15 minutter på 200 gr. Imens har tomatsausen putret i en kjele med basilkumblader, litt olivenolje og litt salt og sukker. La det koke i ca en halv time. Da er alt klart til “montering” av retten.

I en smurt ildfast form legger du først et lag tomatsaus. Deretter auberginer utover og over der et lag med mozarellaost. Så et lag med tomatsausen før du strør over parmesan. Gjenta dette. Avslutt med tomatsaus og brødrasp og parmasan. Stek på 200 gr i ca 40 minutter. Det er viktig å la den hvile og “sette” seg etter steking. Servér med en frisk grønn salat og godt brød . Nam!

Foto: Pål Rødahl

_melanzane DSC1598.jpg

Sitronkake med hvit sjokolade

Tutta SætraComment

Liker du den friske smaken av sitrus vil du like denne kaken! Den er rask og enkel å lage og jeg brukte ferdigkjøpt lemon curd. Tidligere har jeg vært flink og laget den selv, men jeg kjenner egentlig ikke forskjell.

Kakebunn:
3 egg
3 dl sukker
1 sitron, helst økologisk
3 dl mel
1,5 ts bakepulver
1 dl kokende vann

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i revet skall av en sitron og sikt inn det tørre og ha til slutt i vannet. Stek nederst i ovnen på 175 gr i ca 30 minutter. Avkjøl.

Fyll:
2 dl fløte
1,5 dl lemon curd

Del den avkjølte kaken i to og ha et lag lemon curd og et lag pisket krem i midten.

Topping:
80 gr mykt smør
300 gr kremost
3 dl melis
revet skall av en sitron
saften av en halv sitron
litt høvlet hvit sjokolade

Rør alle ingrediensene sammen og dekk hele kaken med kremen. Ha høvlet sjokolade på toppen.

Foto: Pål Rødahl

sitronkake med hvit sjokolade.jpg



Jordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke og urter

Tutta SætraComment

Jordskokker kan være vanskelig å finne i vanlige matbutikker. Men har du en frukt og grønnsaks butikk i din nærhet, finner du det der hele året. Rotknollen har en spesiell men mild smak. Og egner seg godt til supper. Denne oppskriften er til ca 4 personer.

500 gr jordskokker
en stor sjalottløk eller en liten gul løk
2 fedd hvitløk
en skvett hvitvin hvis du har
2,5 dl kyllingkraft
5 dl H melk
litt fløte
sitronsaft
salt og pepper

urter som f eks timian
spekeskinke

Begynn meg å skrelle jordskokkene og skyll de godt i kaldt vann. Del i små biter. Finhakk løk og hvitløk og la det surre i smør eller olivenolje til løken blir blank. Ha i jordskokkene og la de surre med. Ha så i hvitvin og la det koke inn. Så har du i kraften, melken og fløten. Kok til jordskokkene er blitt møre. Kjør suppen jevn med stavmikser og ha i sitronsaft og krydder. Som topping kan du sprøsteke spekeskinke i ovnen og drysse over sammen med urter. Nam!

Foto: Pål Rødahl

jordskokksuppe.jpg